Waverley Station



Contractor : Morgan Sindall
Location : Waverley Station, Edinburgh

We fabricated and installed the Stainless Steel Structural Glass Canopy that has transformed the iconic Waverley Steps in Edinburgh - creating a sleek and modern entrance to the station. The canopy is a lattice design stainless steel hollow section structure 64 meters long by 7 meters wide.

Listed Building Constraints - The outside wall of the Balmoral Hotel runs directly adjacent to the canopy. Due to the hotels listed building status the canopy structure was not allowed to touch the hotel at any point. We surveyed the exact shapes and contours of the stonework and then built the glass roof to follow these exact lines - finishing only millimeters short of the hotel without ever touching it.

Fabrication - The structure was fabricated in individual grid sections which were then assembled together onsite to form a complete structure. A trial assembly of the structure in our workshop before going to site ensured a fast and effective installation process free from any unexpected complications.

Additional Work - As part of the contract we also fabricated and installed the stainless steel balustrade used on the stairs.  Using our CNC Mandrel Steel Bending machine imported from Taiwan ensured a perfect unblemished finish on the returns of all the handrails. We also supplied and fitted structural support steelwork where the canopy meets the existing building at the bottom of the steps. The structural steelwork in this area not only carried the weight of the canopy but also provided support for the original girders of the building itself. Specialist jacking equipment was used to carry this out.

0001
0002
0003
0004
0005
0006
0007
0008
0009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
021
022
023
024
025
026
027
028.5
028
029.5
029
031
032

Clients          News          Contact

Logo